שחזור עצמימות השמע - אוסיקולופלסטי (ossiculoplasty)
top of page
חיפוש

שחזור עצמימות השמע - אוסיקולופלסטי (ossiculoplasty)

שרשרת עצמימות השמע יחד עם עור התוף, מרכיבות את החלק ההולכתי של האוזן התיכונה. בהעדרן אנו סובלים מליקוי שמיעה הולכתי משמעותי המתבטא בכך שגל קול המגיע אל עור התוף בעוצמה של כ-70 ד״ב (רעש במשרד הומה) בקושי נשמע.


מהם הגורמים לחסר של עצמימות השמע?

הסיבה הנפוצה ביותר לחסר כזה היא דלקת אוזן כרונית עם כולסטאטומה. במקרים אלה הדלקת הכרונית מביאה לתהליכים הגורמים לפרוק ועיכול העצם ובראשן האינקוס (סדן) שהיא העצם האמצעית בשרשרת העצמימות. סיבות נוספות הן חסר מולד או לאחר ניתוח אוזן תיכונה. במקרים רבים בניתוחי כולסטאטומה, המנתח נאלץ לסלק את עצמימות השמע, גם בגלל שהן מעורבות במחלה וגם בגלל שהן מכורסמות ולמעשה אין בהן תועלת.


האם ישנם גורמים נוספים לחוסר תפקוד של שרשרת עצמימות השמע?

לעיתים השרשרת מקובעת. סיבות לכך הן מבנה לקוי או הסתיידות המקבעת את השרשרת לאחר דלקת אוזן תיכונה כרונית.


כיצד ניתן לשחזר את שרשרת עצמימות השמע?

ישנן דרכים רבות וחומרים רבים המסייעים לשחזור השרשרת. הדרכים הנפוצות ביותר הן שחזור השרשרת בעזרת אחת העצמות עצמן (לרוב הסדן, במידה וזמין ואינו מעורב במחלה). שיטה פופולרית יותר וזמינה יותר הינה שחזור בעזרת פרוטזות מטיטניום. מתכת זו חזקה מאוד ועל כן ניתן לעצב פרוטזות דקיקות וקלות משקל שהינן עמידות ביותר, אינה מחלידה ומאפשרת ביצוע בדיקת MRI עמה.


אילו סוגי פרוטזות טיטניום ישנן?

החלוקה המקובלת הינה לפרוטזות שמיעה המחליפות את חלקה של שרשרת עצמימות השמע (PORP) ולפרוטזות שמיעה המחליפות את כלל שרשרת עצמימות השמע (TORP). ההבדלים העיקרים בינהן הוא שפרוטזת PORP (שחזור חלקי) קצרה יותר ומניבה תוצאות שמיעה טובות יותר ויציבות יותר לאורך זמן מאשר TORP אך אנו זקוקים לעצם ארכובה (סטפס) שלמה על מנת לבצעה.




ובכן איזה פרוטזה עלי לבחור?

התשובה לכך פשוטה. בחירת הפרוטזה נעשית על ידי המנתח, בזמן הניתוח בהתאם לעצם השמע החסרה.


האם ישנם סיכונים בתהליך שחזור עצמימות השמע?

שחזור עצמימות השמע הינו מורכב ומצריך מיומנות רבה. מדובר בפיסות מתכת זעירות בגודל של מילימטרים בודדים, אותן יש להניח על גבי החלון הסגלגל (אליפטי) או על גבי הארכובה. עצם העבודה באזורים אלה עשויה להביא לפגיעה במנגנון השמיעה, או בעצבים הסמוכים (עצב הטעם או עצב הפנים) ולסחרחורת. למרבה המזל, סיבוכים אלה נדירים ביותר.


על מה יש להקפיד לאחר הניתוח?

ניתוחי שיחזור עצמימי השמע נעשים לרוב כחלק מניתוח מסטואידטקומי או טימפנופלסטי. בשבועות הראשונים לאחר הניתוח יש להקפיד על המנעות מקינוח אף, שיעול/עיטוש בפה סגור, הרמת משאות, פעילות גופנית עצימה, התכופפות, הרטבת האוזן או ניקויה. יש להשתמש בטיפות אוזניים על פי הנחית הרופא המנתח ולהגיע לביקורת במועדן. במקרה של סחרחורת חריפה או טינטון באוזן לאחר הניתוח יש לצור קשר עם הרופא המנתח.

146 צפיות0 תגובות
bottom of page