שתל שבלול: מעולם הדממה חזרה לעולם השמיעה. Cochlear implant
- ד״ר עמית וולפוביץ
- 27 במרץ 2021
- זמן קריאה 3 דקות
מהו שתל השבלול?
השתל הוא מכשיר חשמלי מושתל, המיועד לאפשר שמיעה במטופלים בעלי לקות שמיעה תחושתית-עצבית קשה - עמוקה מסיבות שונות. בכל רכיב פנימי המושתל באוזנו של החולה ורכיב חיצונית
קצת היסטוריה:
הומצא קצת אחרי מחצית המאה ה-20 במספר חזיתות (אירופאית ואמריקאית). כבר בשלהי שנות ה-70 הושתלו שתלים רב-ערוציים בדומה לאלה הקיימים היום אולם הטכנולוגיה עשה כברת דרך מאז.
ממה מורכב השתל?

לשתל שני רכיבים: רכיב פנימי מושתל, הכולל את המקלט והמגרה (receiver stimulator) ובקצהו אלקטרודה המוכנסת במהלך הניתוח אל תוך השבלול (איבר השמיעה) ורכיב חיצוני הכולל את מעבד הקול (sound processor - ״המוח שמאחורי השתל״) רכיב זה קולט את הצלילים והקולות שבסביבת המטופל וממיר אותם לאותות חשמליים שמועברים אלחוטית למקלט-המגרה ומשם דרך האלקטרודה לשבלול, שם הם מגרים את עצב השמיעה שבשבלול.
למי מיועד שתל השבלול?
שתל השבלול מיועד לסובלים מלקות שמיעה, תחושתית-עצבית קשה – עמוקה. השתל הינו חלק מסל התרופות וניתן לחולים אלה לאחר שעברו הערכה אודיולוגית מדוקדקת ע״י קלינאי/ות התקשורת. תינוקות שנולדו עם ליקוי שמיעה עמוק דו-צדדי עוברים לרוב השתלה דו-צדדית בניתוח בודד ואילו מבוגרים הסובלים מליקוי שמיעה תחושתי-עצבי קשה - עמוק נהנים לרוב משמיעה בי-מודאלית (שתל שבלול באוזן אחת ומכשיר שמיעה בשניה) עם כי שתל שבלול דו-צדדי ייתכן גם במבוגרים. יש לזכור שהשתל הינו הפתרון רק למי שאינו מפיק תועלת ממכשיר שמיעה קונבציונאלי ורק לאחר שנעשו מאמצים לשקמו בעזרת מכשיר שמיעה כזה.
מה כוללת ההערכה טרם הניתוח?
בנוסף על ההערכה האודיולוגית המקיפה (הנעשית ע״י קלינאי/ות התקשורת), מבוצעת הערכה רפואית הכוללת הדמיה (לרוב MRI מוח מספק) על מנת להדגים את מבני האוזן הפנימית והעצבים המקשרים בין האוזן הפנימית למוח, בדיקות דם ובדיקת אא״ג יסודית וכן השלמת חיסונים. בהתאם לצורך ולמצבו הרפואי של החולה יורחבו הבדיקות והבירור.
איך מבוצע ניתוח שתל שבלול?
הניתוח מבוצע בהרדמה מלאה ולוקח כשעתיים. בניתוח מבוצע חתך באורך של כ-4 ס״מ מאחורי האפרכסת (לרוב החתך מוסתר ע״י האפרכסת, גם בתינוקות). לאחר השלמת החתך, המנתח יוצר כיס מתחת לעור אליו יוכנס השתל. לאחר השלמת הכיס מבוצע קידוח בעצם המסטואיד שמאחורי האוזן. עצב הפנים מזוהה ונפתח פתח קידמית לעצב המוביל מהמסטואיד אל עבר האוזן התיכונה, שם אנו מזהים את החלון העגול (אחד הפתחים לשבלול). בשלב זה מוכנס השתל אל הכיס שהוכן מקודם, חריר זעיר ועדין נוצר בחלון העגול והאלקטרודה מוכנסת בעדינות רבה אל תוך השבלול. לאחר השלמת הכנסת האלקטרודה, השתל נבדק והעור נסגר בשכבות בתפרים נמסים. הראש נחבש והחולה מועבר להתאוששות ומשם למחלקת האשפוז.

סרטון ניתוח שתל שבלול
מומלץ שיקול דעת של הצופה (עשוי להכיל תוכן שצופים מסוימים ימצאו מטריד לצפיה)
מה צפוי לאחר הניתוח?
לאחר הניתוח ייתכנו מעט כאבים (לרוב אקמול/אופטלגין מספיקים לשלוט בכאבים אלה) ולעיתים מעט סחרחורת/חוסר יציבות שחולפים יחסית במהירות. רוב החולים יכולים להשתחרר למחרת הניתוח בבטחה לביתם למנוחה.
האם קיימים סיכונים בניתוח?
לצערנו לא קיימים ניתוחים ללא סיכונים. על אף זאת, חשוב לציין כי הסיכונים בניתוח שתל קטנים מאוד, במיוחד ביחס לתועלת הצפויה מניתוח מוצלח ואל מול האלטרנטיבות העומדות בפני החולה לשיקום השמיעה. בכל זאת, קיימים סיכוני הרדמה כללית, דימום וזיהום (כבכל ניתוח בהרדמה כללית), השתל הינו מכשיר חשמלי אמין במיוחד אך גם הוא עלול להתקלקל, אז יהיה צורך בניתוח להחלפתו. השתל אינו מאפשר שמיעה ״רגילה״ (אקוסטית) והמושתל יזדקק לסדרת מפגשים עם קלינאי/ות התקשורת על מנת לכוון את השתל ולאמן את המוח להתרגל לשמיעה זו. השתל מגדיל את הסיכון לדלקת קרום המוח ועל כן על המושתל לקבל תוספת חיסונים המגנה עליו מפני מחוללים פוטנציאלים הגורמים לדלקת זו. במהלך הניתוח קיים סיכון קטן לפגיעה בעצב הפנים האמון על תנועת הפנים בצד המנותח (העצב מנוטר במהלך הניתוח למנוע פגיעה זו), עצב הטעם ושאריות השמיעה הטבעית (אם היו כאלה) . קיים סיכון מינימלי לדלף נוזל השדרה וצורך בניתוחים חוזרים לסגירתו. כאבים, סחרחורת וצלקת בולטת ייתכנו אף הם לעיתים רחוקות.
Comments